0

الگوی اکتشافی طراحی آموزش مجازی را توضیح دهید

الگوی اکتشافی طراحی آموزش مجازی را توضیح دهید 

برچسب ها:
اشتراک گذاری:
0
صبا خشکباری آذر

صبا خشکباری آذر

درود و احترام 

یادگیری مبتنی بر پرسشگری، روش نوین آموزش و یادگیری است که مبتنی بر تجربه و آزمایش است. در این نوع یادگیری، دانش آموزان به جای اینکه مطالب را دیکته کنند و بدون دلیل مطالب رو یاد بگیرند و به خاطر بسپارند، به دانش آموزان اجازه داده میشه که سوال بپرسند و پاسخ و چرایی مشکلات رو خودشون با مراجعه به مطالب آموزشی قبلی به خاطر سپرده و از اون استفاده کنند.

در اصل در این یادگیری، دانش آموزان تشویق میشن با تجربیات و دانش قبلی خودشون، شروع به استفاده از خلاقیت و انجام آزمایش و جستجو بپردازند و از این طریق دانش جدیدی رو کسب کنند. معنای واقعی یادگیری اکتشافی به معنای اون چیزی نیست که دیگران گفته اند. در اصل پایه و اساس این یادگیری استفاده از دانش پیشینیان و ترکیب اون با روحیه جستجوگری برای پیدا کردن راه حل های جدید است. 

تعاریف گوناگونی از روش اکتشافی در تدریس ابتدایی ارائه می‌شود که شاید محدود به کاربرد آن در یک یا دسته‌ای محدود از دروس باشد یا ممکن است همان تعاریفی برای آن ارائه شود که برای روش تدریس کاوشگری در ابتدایی ارائه می‌گردد اما یک تعریف جامع و کامل درباره‌ی این روش تدریس، «ایجاد هرگونه موقعیت و فرصت از سوی آموزگار برای دانش‌آموزان است که با کمک مراحل کشف موضوع یا حل مسئله در فرایند یادگیری – با تلاش ‌های فردی یا گروهی – شرکت کنند.»

در روش تدریس اکتشافی، هدف این است که دانش آموز به صورت مستقل تنها با دریافت راهنمایی‌هایی از سوی آموزگار خود یا حتی بدون هیچ راهنمایی مطلب مدنظر را طی مراحلی کشف کند.

این‌که آیا لازم است به دانش‌آموز راهنمایی‌هایی داده شود و این راهنمایی‌ها تا چه میزان باشد، به سطح توانایی دانش‌آموز، ماده‌ی درسی،  دشواری درس و مواردی از این قبیل وابسته است که تشخیص آن تماما به آموزگار واگذار می‌گردد. بر این اساس 4 مدل کلی برای روش تدریس اکتشافی در دبستان معرفی می‌شود:

بیان اصول و راه حل‌های مسئله

در این روش پایین‌ترین میزان خلاقیت و تدریس فعال وجود دارد که معمولا برای دانش‌آموزان ضعیف توصیه می‌شود. تنها نکته‌ی قابل کشف برای دانش‌آموز، پاسخ نهایی مسئله است.

بیان اصول

در این روش، دشواری و پیچیدگی یک سطح ارتقا می‌یابد. آموزگار تنها اصولی را بیان می‌کند و کشف راه حل و پاسخ نهایی به عهده‌ی دانش‌آموزان است.

بیان راه حل

این نیز روشی تقریبا نزدیک به روش بیان اصول در تدریس اکتشافی است با این تفاوت که به جای بیان اصول، تنها به گفتن راه حل اکتفا می‌شود. شاید دانش‌آموز بتواند در خلال کاربرد راه حل، خود اصول را نیز کشف کند.

یادگیری راهنمایی نشده

در این روش تدریس اکتشافی، دشواری به حداقل خود می‌رسد زیرا آموزگار بنا به صلاحدید خود و درکی که از توانایی دانش‌آموزان دارد، هیچگونه راهنمایی ارائه نمی‌دهد و مسیر کشف را تمام و کمال به خود آنان می‌سپارد.

روش تدریس اکتشافی به دلیل اتکا به دانش‌آموزان، نیازمند وقت، صبوری و حوصله‌ی بیشتری از سوی آموزگاران است اما به دلیل تأثیر ماندگاری که در یادگیری دارد، در پاره‌ای از مطالب درسی توصیه می‌شود.


برای ثبت پاسخ باید وارد وبسایت شوید